2013. november 30., szombat

Mézeskalács

A karácsonyi készülődésben talán az illatokat imádom a legjobban. A mézeskalácsnak pedig semmivel össze nem téveszthető illata napokig leng a lakásban és az embernek olyan érzése van, hogy minden nap karácsony van.
Ez a recept eredetileg egy régi Praktika magazinból származik, évek óta csak ezt használom. Könnyű a tésztát kezelni, mivel nem ragad. Keménységét tekintve pedig se nem porladós ,se nem fogtörős, és ehhez az optimális keménységhez pihentetni sem kell. 



Hozzávalók:
18 dkg liszt
7 dkg margarin
10 dkg méz
csipet só
1 tojás sárgája
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
negyed teáskanál szódabikarbóna

A hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk és legalább fél órát a hűtőben pihentetjük. Alaposan belisztezett deszkán nyújtjuk és körülbelül fél cm vastagságúra nyújtjuk. Vághatunk belőle házikó falakat, tetőt, kiszúróformákkal bármilyen alakzatokat. 165°C-on 15 perc alatt meg is sül.

Mézeskalács házikót a legstabilabban égetett cukorral érdemes összeragasztani, tutira egyben marad és sokáig fogni sem kell. Díszíteni a megmaradt tojásfehérjét használhatjuk, amit porcukorral keverünk ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése