2013. november 30., szombat

Zserbó

Az elmaradhatatlan ünnepi süti. Faluhelyen élő nagymamámnál minden családi összejövetelen, karácsonykor soha nem hiányozhatott az asztalról. Az eredeti mamaféle recept annyiban tér el az általam kreálttól, hogy a tetejére nem a hagyományos kakaóból készült máz kerül, hanem étcsokoládé bevonat. A másikkal nekem már túl émelyítő lenne. És még egy különbség: az enyém meg se közelíti a mamáét..


Hozzávalók:
45 dkg liszt
20 dkg margarin
1 tojás
1 dl tej
3 dkg élesztő
5 dkg cukor
fél kávéskanál só


Töltelék:
20 dkg darált dió
20 dkg cukor
10 dkg barack lekvár

A tetejére:
10 dkg étcsokoládé



Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Langyos helyen egy órát kelesztjük. Miután megkelt ismét átgyúrjuk és négy egyenlő részre vágjuk. Kinyújtjuk az első lapot, amit sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk. Ezt megkenjük a lekvár harmadával és megszórjuk a cukros dió harmadával. Újabb réteg következik, ugyanúgy járunk el minden sornál. Az utolsó lapot kicsit nagyobbra nyújtjuk, hogy teljesen befedje a süteményt. Villával megszurkáljuk és fél óráig kelesztjük. 170°C-on 20-25 perc alatt sül meg. Ekkor a sütőt kikapcsoljuk, de a sütit nem vesszük ki. A csokit kockákra tördelve a zserbóra szórjuk és megvárjuk, míg annyira átmelegednek, hogy átkenve az egészet bevonhassuk vele. A felvágás előtt érdemes legalább 5 órát pihentetni, de a legjobb másnapra lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése