Az elmaradhatatlan ünnepi süti. Faluhelyen élő nagymamámnál minden családi összejövetelen, karácsonykor soha nem hiányozhatott az asztalról. Az eredeti mamaféle recept annyiban tér el az általam kreálttól, hogy a tetejére nem a hagyományos kakaóból készült máz kerül, hanem étcsokoládé bevonat. A másikkal nekem már túl émelyítő lenne. És még egy különbség: az enyém meg se közelíti a mamáét..
Hozzávalók:
45 dkg liszt
20 dkg margarin
1 tojás
1 dl tej
3 dkg élesztő
5 dkg cukor
fél kávéskanál só
Töltelék:
20 dkg darált dió
20 dkg cukor
10 dkg barack lekvár
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Langyos helyen egy órát kelesztjük. Miután megkelt ismét átgyúrjuk és négy egyenlő részre vágjuk. Kinyújtjuk az első lapot, amit sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk. Ezt megkenjük a lekvár harmadával és megszórjuk a cukros dió harmadával. Újabb réteg következik, ugyanúgy járunk el minden sornál. Az utolsó lapot kicsit nagyobbra nyújtjuk, hogy teljesen befedje a süteményt. Villával megszurkáljuk és fél óráig kelesztjük. 170°C-on 20-25 perc alatt sül meg. Ekkor a sütőt kikapcsoljuk, de a sütit nem vesszük ki. A csokit kockákra tördelve a zserbóra szórjuk és megvárjuk, míg annyira átmelegednek, hogy átkenve az egészet bevonhassuk vele. A felvágás előtt érdemes legalább 5 órát pihentetni, de a legjobb másnapra lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése