2013. október 15., kedd

Diós-mézes puszedli

Régi családi recept alapján készült a diós-mézes puszedli. Nagymama minden karácsony előtt egy hatalmas tállal sütött ilyet, de szentestére már csak az eldugott utolsó darabok maradtak. Ugyanis amikor elkészül nagyon puha és omlós, másnapra azonban megkeményedik. Ezután legalább egy hetet hűvös, szellős helyen állni kell hagyni, ennyi idő kell mire ismét visszapuhul. De persze a mi családunk soha nem bírta kivárni ezt a hosszú időt... és drága mama nekiállt újabb adagot sütni.



Hozzávalók:
  • 14 dkg dió
  • 14 dkg méz
  • 28 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  •  2 tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál fahéj
  • dió a díszítéshez

A hozzávalókat nem gyúrjuk, hanem keverjük, ugyanis inkább galuskatésztára hasonlít az állaga, mint linzertésztára. A kezünket olajjal alaposan dörzsöljük be és így formázzunk kb. dió nagyságú gombócokat. Nagyon ragad a tészta, még olajos kézzel is nehéz a formázás, ezért érdemes 10 darab után kezet mosni és ismét beolajozni. Tepsibe rakosgatjuk és mindegyik tetejére egy-egy szem fél diót teszünk. Ebből a mennyiségből megközelítőleg 45 darab lesz. Közepesen meleg sütőben 15 perc alatt sül meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése