Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- ½ teáskanál só
- 1 dl tej
- ½ tasak sütőpor
- 15 dkg cukor
- 5 dkg margarin
- 1 tojás sárgája
- 25 dkg darált mák
- 2 dl tej
- 25 dkg cukor
- 1 evőkanál búzadara
- 1 tojás fehérje
- 2 nagyobb alma
- 1 evőkanál cukor
- ½ teáskanál fahéj
- 20 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 12,5 dkg margarin
- porcukor
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd fél órát a hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A darált mákot leforrázzuk a tejjel, hozzáadjuk a cukrot, búzadarát, végül a tojás keményre vert habját. Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, a cukorral, fahéjjal megszórjuk és átforgatjuk. A morzsás réteg hozzávalóit épp csak átforgatjuk, nem szabad teljesen összegyúrni. Legjobb, ha nagyon hideg margarinnal dolgozunk. Morzsalékos, darabos állagúnak kell lennie.
A hűtőből kivett tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Én alul sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában sütöttem, oldalát margarinnal kentem ki. A módszer bevált, egyáltalán nem ragadt oda a sütőformához. A tésztát belerakjuk, úgy, hogy egy kb. 1,5cm-es pereme is legyen. Ráöntjük a máktölteléket, ráhalmozzuk az almákat és megszórjuk a morzsás tésztával. Mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 50 percet sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk.
Látom, beindultál! Még-még-még! ;-)
VálaszTörlés