2013. október 11., péntek

Máktorta



Hozzávalók a tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • ½ teáskanál só
  • 1 dl tej
  • ½ tasak sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
  • 1 tojás sárgája
Máktöltelék:
  • 25 dkg darált mák
  • 2 dl tej
  • 25 dkg cukor
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 tojás fehérje
Almás réteghez:
  • 2 nagyobb alma
  • 1 evőkanál cukor
  • ½ teáskanál fahéj
 Morzsás réteghez:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 12,5 dkg margarin
A tetejére:
  •  porcukor

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd fél órát a hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A darált mákot leforrázzuk a tejjel, hozzáadjuk a cukrot, búzadarát, végül a tojás keményre vert habját. Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, a cukorral, fahéjjal megszórjuk és átforgatjuk. A morzsás réteg hozzávalóit épp csak átforgatjuk, nem szabad teljesen összegyúrni. Legjobb, ha nagyon hideg margarinnal dolgozunk. Morzsalékos, darabos állagúnak kell lennie.
A hűtőből kivett tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Én alul sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában sütöttem, oldalát margarinnal kentem ki. A módszer bevált, egyáltalán nem ragadt oda a sütőformához. A tésztát belerakjuk, úgy, hogy egy kb. 1,5cm-es pereme is legyen. Ráöntjük a máktölteléket, ráhalmozzuk az almákat és megszórjuk a morzsás tésztával. Mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 50 percet sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk.

1 megjegyzés: