2013. október 11., péntek

Káposztás pirog

Régóta készültem már pirogot csinálni. Rengeteg receptet elolvastam, de még az eredete sem volt egyértelmű, nemhogy az alapanyagok. Ami biztos, hogy orosz eredetű, de a szláv területeken is igen elterjedt étel. Létezik kelt tésztás, linzertésztás verzió, amit helyenként bő zsírban sütnek ki, máshol a kemencében.
Töltelékét tekintve is igen változatos: lehet édesen vagy sósan elkészíteni, csak hússal, vagy csak zöldséggel, esetleg vegyesen. Igen kiadós és napokig eláll.

Kapóra jött, hogy ajándékba kaptam egy Tupperware formázót, amit szinte ehhez az ételhez találtak ki. Ugyanis az egyik oldalával a korongokat lehet kiszaggatni, a másik oldalán pedig hajtogatja és formázza a megtöltött tésztát. Rögtön fel is avattam. Bevált, tökéletes!




Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 12,5 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál só
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • tojás a kenéshez

A töltelékhez:
  • egy kis fej káposzta
  • só, bors 
  • olaj
A káposztát lereszeljük, besózzuk és 10-15 percig pihentetjük, amíg levet nem ereszt. Utána alaposan kinyomkodjuk és olajon elkezdjük dinsztelni. Enyhén borsozzuk. Körülbelül egy órát pirítjuk. Ha kész kihűtjük. (Én mindig egy nagyobb adagot készítek, amit kisebb adagokban lefagyasztok, így akár egy töltelék alap, akár egy gyors káposztás cvekedli pillanatok alatt készen van.)
Eközben a tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. Nagyobb korongokat szaggatunk belőle. Egy-egy kanál  tölteléket helyezünk rá. Körben a szélén tojással megkenjük, ez lesz a "ragasztó". Félbehajtjuk és a széleit lenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és a megmaradt tojással kívül is megkenjük.
200 fokon sütjük 15 percet.

1 megjegyzés: