2012. február 22., szerda

Egyszerű linzertészta

Linzertészta

Hozzávalók az alaptésztához:
10 dkg cukor
25 dkg margarin
30 dkg liszt
1 tojás

A szoba hőmérsékletű margarint a többi hozzávalóval jól összegyúrjuk és legalább fél órát a hűtőben pihentetjük. (A tésztába nem kell sem sütőpor, sem szódabikarbóna, e nélkül is megsül.)

Változatok:

1. CSIGA-BIGA
Az alaptésztát két részre osztjuk, az egyikhez 2 dkg kakaót gyúrunk és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Lesöpörjük róla a felesleges lisztet. A másik adag tésztát is kinyújtjuk és a kakaós lapra helyezzük. Szorosan felcsavarjuk és fóliába csomagolva ismét a hűtőben pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tésztát ujjnyi vastag korongokra szeleteljük és 10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük.

2. LINZER VIRÁG
Az alaptésztába egy citrom reszelt héját is belegyúrjuk. Ujjnyi vastag tésztából virág formákat szaggatunk, minden másodikat kicsi kör alakú szaggatóval kilyukasztjuk. Az előbbiek szerint kisütjük. Ha kihűltek, savanykás lekvárral összeragasztjuk és porcukorral meghintjük.

3. KÓKUSZ CSIGA
Az alaptésztát az alábbi töltelékkel töltjük: 10 dkg kókuszreszeléket, 5 dkg cukrot és egy tojásfehérjét összekeverünk, a tésztát ezzel kenjük meg. Felcsavarjuk, pihentetjük és a szokásos módon sütjük. (Mindenféleképpen használjunk ehhez sütőpapírt, mert ragad.)

4. VANÍLIÁS KARIKA
A tésztához egy kávéskanál vanília aromát is gyúrjunk. Szaggatásnál válasszunk recés szélű kerek formát, a közepéből pedig kicsi kerek formát lyukasszunk. Sütés után félig belemártjuk olvasztott csokoládéba. Ehhez 8 dkg étcsokoládéra lesz szükség, amit egy kanál margarinnal elkeverünk és gőzfürdő felett megolvasztunk. Szilikon lapon, vagy sütőpapíron hagyjuk száradni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése