2012. február 23., csütörtök

Egytojásos torta



A nevével ellentétben ez nem egy torta, hanem egy ízletes karamell-krémes több lapból álló sütemény. A nagymamám készítette ezt minden nevesebb ünnepnapon. Pár évvel ezelőtt én is kipróbáltam és nagy sikert arattam vele a családom körében.









Egytojásos torta

A tésztához:

75 dkg liszt
15 dkg margarin
12 dkg cukor
30 dkg méz
1 tojás
1,5 dl tej
1 kávéskanál szódabikarbóna


Töltelékhez:

8 dl tej
20 dkg liszt
60 dkg cukor
40 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
2 dl lefőzött erős feketekávé



A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 6 egyenlő részre osztjuk. Négyszögletű vékony lapokat sütünk belőle. (Vigyázni kell velük, mert ilyenkor még nagyon törékenyek.) Az utolsó lapra, ahogy kivesszük a sütőből 2 tábla étcsokoládét tördelünk, ami rögtön olvadásnak indul, majd egy spatula segítségével szép simára kenjük.
A töltelékhez a cukrot világosbarnára pirítjuk és 1 dl vízzel és a fekete kávéval feloldjuk, majd hozzáöntünk 6 dl tejet. A lisztet a maradék 2 dl tejjel elkavarjuk és a karamellhez öntve sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük és a vaníliás cukorral, margarinnal kikeverjük. Ezzel a töltelékkel kenjük meg a lapokat és hűtőbe rakjuk a süteményt. Másnap szabad csak felvágni, mert a krémnek fel kell puhítania a lapokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése