2012. február 22., szerda

Rigó Jancsi

Nem lett épp a legtökéletesebb süteményem, de az íze kárpótolt a kinézetéért...

Rigó Jancsi

A tésztához:
5 tojás
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg liszt
2,5 dkg kakaó
2 evőkanál olaj

A töltelékhez:
8 dl tejszín
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál zselatin
4-5 evőkanál víz

A mázhoz:
8 dkg csokoládé
1 evőkanál olaj
(2 evőkanál baracklekvár
1-2 evőkanál rum, vagy rumaroma)

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük és egy 30 x 25 cm-es sütőformát sütőpapírral kibélelünk. A cukrot a tojásokkal robotgéppel habosra keverjük, ez kb. 5-6 perc. Beleszitáljuk és óvatosan beleforgatjuk a száraz hozzávalókat, valamint az olajat. Tepsibe öntjük és egy kicsit a szélein felkenjük. Mehet a sütőbe, 8-10 perc alatt meg is sül. Ha kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt, kettévágjuk, majd az egyik lapot visszarakjuk a tepsibe. Most a máz következik, amelyet kétféleképpen is elkészíthetünk: az egyik változatban a máz alá rummal elkevert baracklekvár kerül, a másikban e nélkül. De a teteje mindkettőnek ugyanaz: a csokoládét felolvasztjuk, az olajjal elkeverjük éps a felső lapra kenjük. (Ha lekvárral készítjük, akkor arra kenjük a csokimázat.) Amint megdermedt a csoki 5x5 cm-es kockákra vágjuk. A töltelékhez a tejszínt felverjük, belecsorgatjuk a vízzel elkevert zselatint és hozzákeverjük a kakaót. A krémet az alsó lapra kenjük és rárakosgatjuk a felszeletelt csokimázas kockákat. Legalább fél órát hagyjuk állni hűtőben és a kockák mentén szeletelhetjük is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése