2012. február 23., csütörtök

Tejfölös pogácsa

A családunk régi kedvence ez a pogácsa. A nagymamám soha nem tudott eleget sütni belőle, pedig ennek a receptnek minden alkalommal legalább a dupláját-tripláját csinálta...







Tejfölös pogácsa

Hozzávalók:

25 dkg liszt
12,5 dkg margarin
1 tojás sárgája
1,5 dkg élesztő
2 dl tejföl
1 dl tej

1 dkg cukor
 olvasztott vaj a rétegekhez

A tetejére:
1 tojás sárgája
reszelt sajt

Az élesztőt a cukros, langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóvalóval összegyúrjuk. Meleg helyen fél órát kelesztjük. A tésztát kinyújtjuk, olvasztott vajjal megkenjük, háromba hajtjuk, majd az ellentétes oldalon ugyanezt megismételjük. 2 cm vastagra nyújtjuk és pogácsa szaggatóval kiszúrjuk.
Margarinnal kikent sütőlemezre tesszük, tetejüket tojássárgával megkenjük és szórunk rá reszelt sajtot. (Igény szerint köménymagot, mákot, szezámmagot is szórhatunk a pogácsákra, ki hogy szereti.) Ezután ismét kelesztjük, kb. fél órán át, majd berakjuk az előmelegített forró sütőbe és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

1 megjegyzés: